Ağaç Dikiminde Önemli Hususlar

11.11.2015
Ağaç Dikiminde Önemli Hususlar

Nerede yaşıyorsunuz ?

Yazları kuru ve sıcak geçen bir bölge mi ?

Yoksa yağışın bol olduğu kışların serin olduğu bir bölge mi ?

Bahçenizin konumu nedir ?

Kuzey rüzgarlarına mı, güney rüzgarlarına mı açık ?

Bahçenizin büyüklüğü ve dikili ağaçlarla yeni dikilecek ağaçların uyumu da önemlidir. Ayrıca dikim sırasında fide halinde olan ağaçların, büyüdükçe kaplayacakları alanlar nedense hep göz ardı edilir. Seçim yaparken olgunluk dönemlerinde alacakları en ve boyları da mutlaka düşünmek gerekir. Aksi takdirde büyüdükçe onları kesmeniz bile gerekebilir. Bu nedenle önlemlerinizi mutlaka önceden almalısınız. Özellikle gübrişim ağacı en az yedi metre arayla dikilmelidir. Çünkü gübrişim ağacı enine doğru yayılan ve çok dal budak saran bir ağaçtır.

Ev ve Ağacın Uyumunu Sağlayın…

Evinizin önünün aydınlık olmasını istiyorsanız, kışın yaprağını döken ağaçlar dikmelisiniz. Örneğin, ıhlamur, erguvan, çınar, at kestanesi… Bu şekilde karanlık kış günlerinde eviniz aydınlık kalır. Çam, göknar, servi gibi yaprak dökmeyen iğne yapraklıları da daha uzak noktalara dikerseniz sorun çözülmüş olur. Suyu az olan, yeterli yağış almayan bölgelerde salkım söğüt dikmek doğru bir seçim olmaz. Küçük bir bahçeye okaliptüs ya da karabiber ağacı dikmek gibi bir hataya da düşmeyin. Zira, tüm tesisat kanalınız için tehdit oluşturacağı gibi diğer ağaçlarınızın da suyunu çekerler.

Ekim Ayında Dikilebilecek Ağaçlar

İbreliler adıyla bilinen ağaçlardan son yıllarda bahçelere sıkça dikilen altuni servi Cupressus Macrocorpa Goldrest, Leylandi Cupressocyparis, Arizona Servisi Cupressus Arizonica Var ‘ ı dikmek için ekim ayı oldukça uygundur.

Tümü